Så fungerar ett CA-möte

 
Personerna på bilden har inget med texten att göra.

Personerna på bilden har inget med texten att göra.

 

Möten

Så fungerar ett CA-möte

På CA-möten träffar vi andra tillfrisknande beroende som vi kan hjälpa och som kan hjälpa oss.

De flesta CA-möten har en given grundform. En medlem i gruppen (sk. mötesledare) leder mötet. Mötesledaren börjar med att fråga om det är någon som är där på sitt livs första CA-möte. Om någon svarar ja eller räcker upp handen får denne en sk. nykomlingsbricka och mötesledaren läser texten ”Till nykomlingen”. Därefter ställs frågan om någon har varit ute och använt och vill komma tillbaka. Om någon medlem har använt droger eller alkohol så kan denne välja att säga ja eller räcka upp handen och få en ny nykomlingsbricka.

Mötesledaren frågar också om det är någon som har nykter tid att uppmärksamma. Nykter tid innebär den tid någon varit fri från droger och alkohol (alla sinnesförändrande substanser). Nykter tid som uppmärksammas i CA är 7 dagar, 30 dagar, 60 dagar, 90 dagar, 6 månader, 9 månader, 1 år, 18 månader och därefter hela år. För dessa tider finns en bricka som medlemmen får.

Ibland ställs också frågan om det finns någon anhörig eller besökare på mötet.

Deltagarna turas sedan om att läsa CA:s texter ”Inledning”, ”Vem är en CA-medlem?” och ”Vi kan tillfriskna”. Ibland läses också ett stycke ur någon tolvstegsrelaterad litteratur, t ex. Anonyma Alkoholisters Stora Bok. Därefter öppnas mötet för delning. Deltagarna delar med sig av sina egna erfareheter kring missbruk och tillfrisknande med fokus på lösningen genom de tolv stegen. Under mötet förs normalt inga öppna diskussioner utan varje medlem får tala i tur och ordning till punkt. Vi kommenterar inte varandras delningar. Ibland tillämpas en regel för begränsad delningstid som kan vara t ex. max 3 min per deltagare. Som deltagare är det helt frivilligt att dela med sig eller att bara lyssna. 

I slutet av mötet läser en deltagare texten ”Att ge vidare”. Därefter brukar tillgängliga sponsorer uppmanas att räcka upp handen. En sponsor är en nykter beroende som har gjort de tolv stegen och som finns tillgänglig för att vägleda andra i stegarbetet och stötta dem i tillfrisknandet. Läs mer om sponsorskap här

I slutet av mötet brukar också 7:e traditionen, en påminnelse om anonymiteten och CA-relaterade meddelanden avhandlas. Mötet avslutas vanligtvis med att deltagarna ber Sinnesrobönen tillsammans.

Om du vill ställa frågor eller samtala med en medlem så finns det möjlighet att göra det både före och efter mötet. De flesta CA-möten öppnar lokalen minst en halvtimme innan utsatt mötestid.

CA:s femte tradition lyder: ”Varje grupp har endast ett huvudsyfte – att föra budskapet vidare till andra beroende som fortfarande lider”. Det innebär att mötesgruppen fokuserar på att hjälpa de som kommer som nya till CA och vill ha hjälp.

En del möten kan skilja sig något ifrån beskrivningen ovan.

Vem som helst är välkommen på ett CA-möte för att se hur det fungerar! Det krävs ingen föranmälan för att delta på ett möte.

öppna och slutna möten

Öppna möten – på öppna möten är alla välkomna, även du som är anhörig eller av annan anledning är intresserad av att delta. De flesta CA-möten i Sverige är öppna möten.

Slutna möten – på slutna möten är alla som har en önskan att sluta använda kokain och alla andra sinnesförändrande substanser (droger och alkohol) välkomna.

Olika varianter av möten

Stegmöte – mötet fokuseras på reflektioner kring ett av de tolv stegen.

Traditionsmöte – mötet fokuseras på reflektioner kring en av de tolv traditionerna.

Meditationsmöte – en del av mötestiden är avsatt till gemensam meditation, vanligen 5–10 min, men även längre meditationsmöten förekommer.

Talarmöte – en medlem som har gjort de tolv stegen delar med sig av sina erfarenheter, vanligen i 20–30 min av den totala mötestiden.

Bokstudiemöte, Stora Boken möte – mötet fokuseras på reflektioner kring texter ur Anonyma Alkoholisters Stora Bok.

Litteraturmöte – mötet fokuseras på reflektioner kring texter ur tolvstegsrelaterad litteratur.

Temamöte, diskussionsmöte – mötet fokuseras på reflektioner kring ett eller flera utvalda teman.

Onlinemöte – mötet sker via dator eller telefon genom gruppsamtal.

Kvinnomöte – möte för kvinnor.

Mansmöte – möte för män.

Engelsktalande möte – mötet hålls på engelska.

Young People, YPCA – mötet riktar sig till unga men alla är välkomna.

Ytterligare varianter kan förekomma.

Andra mötestyper

Praktiska möten – möten då medlemmar av servicegruppen diskuterar praktiska frågor som rör mötesgruppen, tex vem som ska öppna och stänga lokalen under kommande månad, vem som ska vara mötesledare osv. Alla är välkomna på ett praktiskt möte, även de som inte har för avsikt att ingå i servicegruppen.

Areamöten – möten då representanter från olika mötesgrupper och kommittéer som tillhör samma geografiska område sammanträder och diskuterar övergripande frågor som rör CA. CA Sverige räknas idag som en area. Alla är välkomna på ett areamöte, även de som inte är representanter för någon grupp eller kommitté.

Event och konvent

Ibland anordnas lite större/längre sammankomster där CA-medlemmar träffas. Det kan t ex. vara en halvdag med flera talare, workshops, möten och umgänge med andra i gemenskapen. I Sverige anordnas mindre event flera gånger om året samt ett större Sverigekonvent en gång om året. Sverigekonventet brukar pågå i några dagar. CA har också ett världskonvent varje år. Vilket land och stad som är värd för konventet skiftar från år till år.

Se aktuella event och konvent ➔